Notulen ALV 16-04-2022

terug naar overzicht

Dinsdag, 14 juni 2022

Hier de notulen van de ALV

Verslag ledenvergadering Eindhovense Hengelsport Vereniging 2022
zaterdag 16 april 2022 te Eindhoven


Aanwezig: Marcel Verrijdt (secretaris), Toon Daams (beoogd penningmeester), Joop Bongers
(directeur Sportvisserij Nederland ) en zeven leden
Afwezig: Gerwin v/d Wiel (bestuurslid) vanwege ziekte

1. Opening
Marcel Verrijdt opent de ledenvergadering om 14.00 uur en heet iedereen van harte welkom, in het bijzonder Joop Bongers -directeur Sportvisserij Nederland- die de EHV de afgelopen anderhalf jaar heeft ondersteund. Marcel is blij dat na ruim twee jaar eindelijk weer een ledenvergadering kan worden gehouden. Er zijn belangrijke zaken te bespreken. Marcel geeft aan dat Gerwin v/d Wiel door ziekte helaas is verhinderd.

2. Jaarverslag 2019-2021
Marcel Verrijdt doet verslag van de afgelopen drie jaar, die niet gemakkelijk waren. Hierbij wordt hij zo nu en dan ondersteund door Toon Daams en Joop Bongers.

“Eind 2018 stopten drie personen als bestuurslid (Bert de Wit, Arno Hendriks en Anthony Verberkt) waarna nog drie bestuursleden resteerden (Cees Van Berlo als voorzitter, Marcel Verrijdt en Gerwin van de Wiel). In 2019 werd nog een ledenvergadering gehouden waarin o.a. de jaarrekening 2018 werd goedgekeurd. In het bestuur werd afgesproken dat Cees van Berlo, naast het voorzitterschap ook zou optreden als interim penningmeester. Lopende dat jaar werd zijn zoon René gevraagd om Cees hierbij te assisteren.

In 2019 vond de karpercompetitie plaats op de visplas Ekkersweijer gedurende acht weekenden van vrijdagavond t/m zondagmiddag. Dit werd georganiseerd door Gerwin van de Wiel. Er namen acht koppels deel. Gewonnen werd door Tommy en Rob Dijkhuizen.

In 2020 werd ook de karpercompetitie georganiseerd op de visplas Ekkersweijer. Vanwege corona gebeurde dit in de periode eind augustus tot half oktober. Wederom ging het om acht weekenden en acht deelnemende koppels. Winnaars werden Henk Roenk en Stefan Verbeek.

In 2021 zijn vanwege corona en drukte vanwege de financiële situatie geen verenigingsactiviteiten georganiseerd.

Het ledental van de vereniging nam mede door corona de afgelopen drie jaar toe:
2019:1.688 sportvissers2020: 2.231 sportvissers2021:2.039 sportvissers

De Eindhovense Hengelsport Vereniging huurt visrechten van het Wilhelminakanaal en heeft een convenant met HSV Philips voor het Beatrixkanaal en Afwateringskanaal.

In het najaar van 2020 nam Joop Bongers, directeur van Sportvisserij Nederland, contact op met de bestuursleden Marcel Verrijdt en Gerwin van de Wiel. Er was een grote achterstand ontstaan met de betaling van de federatieve (Sportvisserij Zuidwest Nederland) en landelijke afdrachten Sportvisserij Nederland over 2019 en 2020. Totaal ging dit om een bedrag van 86.363,15 euro. Na het versturen van tal van herinneringen en contacten met Cees en René van Berlo was er nog steeds niet betaald. Of zij als bestuurslid hiervan ook op de hoogte waren? Dit was niet het geval. Zij hadden tot nu toe geen informatie ontvangen over de financiële stand van de hengelsportvereniging van Cees van Berlo. Hierop namen Marcel Verrijdt en Gerwin van de Wiel direct actie naar Cees en René van Berlo. Ook zij kregen geen openheid van zaken en werden steeds ‘met kluitjes in het riet’ gestuurd. Duidelijk was dat er iets niet in de haak was en dat mogelijk op aanzienlijke schaal was gefraudeerd door Cees en/of René van Berlo.
Hierop werd bestuurlijke verantwoordelijkheid genomen door Marcel Verrijdt en Gerwin van de Wiel. Zij lieten Cees van Berlo uitschrijven bij de Kamer van Koophandel als bevoegd bestuurslid van de Eindhovense Hengelsport Vereniging en regelde toegang tot de ING-rekening van de hengelsportvereniging.
Uit de toen verkregen afschriften van de bankrekening concludeerden zij dat er in 2019 en 2020 onbekende (en dus betwiste) overboekingen waren gedaan ter hoogte van 150.417,07 euro. Onder meer naar onbekende rekeningen en rekeningen van René van Berlo.
Hierover werd geen toereikende uitleg meer gegeven door Cees van Berlo en ook de administratie van de vereniging werd door hem niet overhandigd.

Via Joop Bongers, directeur Sportvisserij Nederland, werd hiervan ook melding gedaan aan het bestuur van de federatie Sportvisserij Zuidwest Nederland waarna ook hier het bestuurslidmaatschap van Cees van Berlo werd beëindigd.

Vanaf januari 2021 werd in samenwerking met (en betaald door) Sportvisserij Nederland een gerenommeerd advocatenkantoor (CMS) ingeschakeld om Cees en René van Berlo strafrechtelijk te vervolgen en civielrechtelijk schuldig te verklaren om zoveel mogelijk van de verdwenen gelden terug te krijgen.

De strafrechtelijke procedure loopt nog.

Civielrechtelijk deed de Rechtbank Oost-Brabant (Eindhoven) op 15 december 2021 uitspraak. Dit betrof alleen Cees van Berlo omdat René van Berlo reeds failliet was verklaard. De rechtbank oordeelde dat Cees van Berlo bestuursaansprakelijk wordt gesteld.
Het vonnis luidde dat:
Cees van Berlo werd veroordeeld om aan de EHV 150.417,07 euro te betalen, vermeerderd met de wettelijke rente vanaf 25 maart 2021 tot de dag van volledige betaling;
Cees van Berlo werd veroordeeld in de proceskosten aan de zijde van de EHV begroot op 7.846,01 euro.
Het vonnis werd verklaard tot zover uitvoerbaar bij voorraad.

Het bestuur van de Eindhovense Hengelsport Vereniging is in 2022 gestart met de tenuitvoerlegging van het vonnis. Dit gebeurt in overleg met een deurwaarder en advocaat. In hoeverre dit lukt is afhankelijk van de bezittingen van Cees Van Berlo. Als hij zich failliet laat verklaren dan vervallen alle beslagen van rechtswege. Hij is dan wel zijn huis kwijt en alle regie.

In 2021 is met Sportvisserij Nederland een afspraak gemaakt over het aflossen van de betalingsachterstand wat betreft de verschuldigde federatieve en landelijke afdrachten. Eind 2021 bedroeg de schuld nog 54.564,27 euro.”

Door de leden wordt met verontwaardiging gereageerd over hoe door de afgezette voorzitter Cees van Berlo en diens zoon is gehandeld. Zij vinden dat alles gedaan moet worden om zoveel mogelijk van de ontvreemde verenigingsgelden terug te krijgen.
Marcel Verrijdt en Gerwin v/d Wiel worden bedankt voor al hun inzet die tot nu toe is gedaan, evenals Sportvisserij Nederland voor de signalering en ondersteuning.

Besluit: de leden stemmen in met bovenstaande verslaglegging over 2019-2021.

4. Financiële verantwoording over 2019-2021
Voor de bestuursleden Marcel Verrijdt en Gerwin v/d Wiel was het niet mogelijk om een financieel verslag over de periode 2019-2021 op te stellen, ondanks alle inspanningen die hiertoe zijn ondernomen. Redenen zijn dat er geen boekhouding is gedaan door Cees van Berlo of diens zoon, dat diverse administratie ontbreekt en een aantal afrekeningen onduidelijk is.

Op 01/01/2018 had de EHV een vermogen van 86.737,45 euro.

Per 31/12/2021 is de financiële situatie:
+ 9.155,08 euro op ING rekeningen van de EHV
- 54.564,27 euro schuld aan Sportvisserij Nederland (landelijke en federatieve afdrachten)
+ 150.417,07 euro claim op Cees van Berlo

De leden hebben begrip voor de situatie dat het voor Marcel en Gerwin niet mogelijk was een jaarrekening over 2019-2021 op te stellen.

Besluit:decharge wordt verleend aan Marcel Verrijdt en Gerwin v/d Wiel.
de eindcijfers 2021 worden beschouwd als financiële start van het verenigingsjaar
2022.

5. Plannen 2022
Marcel Verrijdt licht de verenigingsplannen voor 2022 toe.

“Het bestuur heeft enthousiaste plannen om de hengelsportvereniging weer nieuw leven in te blazen. Allereerst is het bestuur nu met twee leden te klein om verantwoord leiding te kunnen geven aan de vereniging en de continuïteit te waarborgen. Daarom willen we graag drie nieuwe bestuursleden benoemen. Het bestuur dient hierbij een goede voorzitter en penningmeester te bevatten. Deze vergadering wordt daarom dadelijk Toon Daams voorgesteld als nieuw bestuurslid / penningmeester.
Om problemen als in het verleden te voorkomen moet ieder kwartaal de financiële positie van de vereniging worden teruggekoppeld naar het gehele bestuur. Verplichtingen die de vereniging aangaat moeten in het gehele bestuur vooraf worden besproken. Voorts kunnen financiële transacties pas worden gedaan met akkoord van twee bestuursleden (het vier ogen principe). Tevens dienen vanwege een goede registratie alle transacties via de ING-rekening te worden gedaan (geen contant kasgeld).

In het verleden had de hengelsportvereniging een jeugdcommissie, een witviscommissie en een karpercommissie. We willen deze commissies in 2022 weer bezetten met elk minstens drie leden en meer activiteiten gaan organiseren.

De karpercompetitie zal in 2022 weer plaatsvinden op de visplas Ekkersweijer.

Met onze buurverenigingen HSV Philips en Het Koppeltje willen we de banden weer aanhalen. We streven er naar om gezamenlijk enkele witviswedstrijden in 2022 te organiseren.

Wat betreft de jeugd willen we ons volgend jaar -2022 is net te vroeg inschrijven om deel te nemen aan de zomerviskaravaan van Sportvisserij Nederland. Gezamenlijk zal dan in de zomervakantie een open dag voor de jeugd in Eindhoven worden georganiseerd om (nader) kennis te maken met de sportvisserij en onze vereniging.

Ook willen we meer communiceren met alle bij de Eindhovense Hengelsport Vereniging aangesloten sportvissers. Hiervoor is onlangs een eigen website gemaakt, die nog verder moet worden ingevuld.
Zie www.hsveindhoven.mijnhengelsportvereniging.nl

Ook proberen we de verkooppunten voor Voorlopige Bewijzen van Lidmaatschap uit te breiden.

De plannen zijn mooi en kunnen we met de huidige financiën realiseren, maar dit kunnen we als bestuur natuurlijk niet alleen. We rekenen daarom ook op jullie steun om alles uit te voeren.”

Besluit:de leden stemmen in met de aanpak en zullen ook kijken naar mensen voor
uitbreiding van het bestuur en de commissies.

6. Benoeming bestuursleden

Besluit:-Toon Daams (nieuw bestuurslid) wordt benoemd als penningmeester.
-Gerwin v/d Wiel (bestaand bestuurslid) wordt benoemd als voorzitter.
-Marcel Verrijdt (bestaand bestuurslid) zal als secretaris optreden.

Verdere uitbreiding van het bestuur en de commissies blijft een zeer belangrijk aandachtspunt voor het goed kunnen functioneren van de EHV.

7. Rondvraag en sluiting
-Gevraagd wordt waarom zo weinig leden aanwezig zijn?
Marcel geeft aan dit ook te betreuren. Normaliter zijn circa 25 leden aanwezig. Alle leden zijn schriftelijk uitgenodigd voor een eerder geplande ledenvergadering op 8 december 2021, die helaas door corona weer moest worden afgeblazen. De aanmelders toen (circa 20 personen) zijn vervolgens weer uitgenodigd voor deze ledenvergadering. We konden niet alle leden weer opnieuw aanschrijven (kosten). Met als resultaat de zeven leden die nu aanwezig zij en waarmee wij heel blij zijn. Volgend jaar hopen we weer op meer.

-Gevraagd wordt naar het uitreiken van onderscheidingen aan jubilarissen? Kunnen we dit later dit jaar doen?
Marcel antwoordt dat ze hieraan door al het andere werk niet aan toegekomen zijn. Ook lagen de onderscheidingen -en allerlei andere spullen van de EHV- bij Cees van Berlo, waarvan wij niets meer hebben ontvangen. Een najaarsbijeenkomst is een goed idee ook om de leden dan bij te praten.

Rond 16.00 uur sluit Marcel Verrijdt de ledenvergadering en bedankt ieder voor zijn aanwezigheid, het vertrouwen en inbreng. Afsluitend ontvangt Joop Bongers nog een lekkere fles drank als dank voor zijn hulp.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons Cookie beleid

Accepteer cookies